Havresekken > HAVRESEKKENS EGEN FREDSPRISKONSERT

HAVRESEKKENS EGEN FREDSPRISKONSERT

En kald høstdag i 1833 kom Alfred Bernhard Nobel til verden. Han skulle vokse opp til å bli en innflytelsesrik mann, aller mest kjent for fredsengasjementet og Nobel-prisene han opprettet gjennom testamentet sitt. Men visste du at denne tilsynelatende godhjertede mannen også er dynamittens far? Og at han og familien hans hadde våpen og landminer som levebrød?

Kanskje det var dårlig samvittighet som fikk Alfred til å vie en stor del av sin formue til å fremme fredsarbeid? Det sies også at hans gode venninne, den østerrikske fredsaktivisten Bertha von Suttner, hadde en finger med i spillet. Uansett, herr Nobel var en mann med mange ansikter. Han skal ha vært en dyktig, målbevisst og kynisk forretningsmann, og han var en av sin tids mest velholdne personer. Samtidig sies det at Alfred på privaten var en heller beskjeden og rastløs grubler. Og sprengstoff var ikke det eneste han leflet med. Han skrev både dikt og skuespill, og var svært glad i litteratur.

Vi i Havresekken ivrer for slike motsetninger, og med Oslo World Music Festival som samarbeidspartner passer det vel bedre enn noen gang å ha fred og forbrødring som stikkord? I disse fredspristider måtte Nobels Fredssenter bli stedet for Havresekken #25. Senteret, som bare ligger et steinkast unna Oslo Rådhus der fredsprisen deles ut, er et museum dedikert til Alfred Nobel og fredsprisens historie. Her kan du fortape deg i spennende utstillinger om prisvinnerne, deres arbeid og andre interessante temaer. Dette er stedet for de store spørsmålene og de store heltene. Og den 31. oktober får du inngangsbilletten med på kjøpet!

Fredssenteret ble forresten åpnet av Kong Harald i 2005, og ligger i den gamle Vestbanehallen. Bygget er fredet, og derfor måtte den britiske arkitekten David Adjaye bruke en spesiell tilnærming da han skulle omforme den gamle togstasjonen til et museum. Riktig flott har det blitt, og vi gleder oss stort til å arrangere konsert her! Men når Havresekken inntar fredens hus blir det slettes ikke fredelig. Det blir snarere eksplosivt og mangfoldig, akkurat som Alfred selv.

Fred ut!

Foto: Alfred Nobel, 1885 © Nobelstiftelsen

Skriv en kommentar

Send kommentar