Havresekken > Norges første sparebank og Havresekken – torsdag 30. mai!

Norges første sparebank og Havresekken – torsdag 30. mai!

Ideen om sparebanken startet på 1800-tallet da enkelte embetsmenn i Christiania mente det var for mange fristelser for arbeiderne å bruke opp lønna si på. De fryktet fattigdommen. Som en kollektiv impulskontroll, var derfor bankens åpningstid satt til arbeidernes lønningsdag. Slik ble pengene trygt plassert før byens fristelser fanget dem.

Siden den gang har det så og si blitt legitimt å la seg friste. Vi blir stadig fortalt at vi skal leve i nuet, og mulighetene banker på døra hver eneste dag. Utenfor står den amerikanske ekspressen alltid klar for å befri oss fra konsekvensutredninger, og tanker om morgendagen.

For det å spare er virkelig en av tålmodighetens største prøvelser. Å motstå fristelsene, og sette av pengene til det som skal komme. Til dårligere tider. Ikke i morgen, ikke neste uke men kanskje om 10 – 20 – 30 år.

Plassering av penger er uløselig knyttet til det stedet, og de menneskene som forvalter dem. Enten det er i hodeputa, hvelvet eller sparegrisen, må penger og verdisaker ha et hjem, og det må oppleves som trygt og sikkert.

Christiania Bank var et solid sted for pengeplassering. En koloss. En festning. Selve tillitens monument. Tykkelsen på veggene og tyngdefølelsen i dørene ga folk en garanti om at det var umulig å ta seg inn dit. Selv de voktende granittløvene utenfor gav inntrykk av at hardt opparbeidede specidaler, kron og mynt var i trygge hender.

Men passiv pengeoppbevaring er lik stillstand, og kravet om utvikling presset seg på. Sparekonto og bankbokser ble forbigått av fond, aksjer og obligasjoner. Nå puttes pengene i den store globale sparegrisen, der de stadig flyttes til de stedene der avkastningen er størst. Fra sidelinja kan utviklingen følges fra dag til dag. Time for time. Gjennom grafer og tredimensjonale kakediagram.

Verden endrer seg. Tilliten er ikke lenger et bygg i naturstein. Klingende mynt er blitt til lydløse transaksjoner. Pengene beskytttes ikke lenger av metertjukke murvegger og granittløver, men av kodebrikker, brannmurer og Java. Det vi trodde var fast, flyter. Men bygget står der. Som en bauta over trygghet, pålitelighet og makt.

Nå skal banken få ny valuta. Hvelv og marmorsal skal fylles med kunst og kultur – bankens 12.000 kvadratmeter skal bli et kulturhus! Snart lukkes dørene for en større ombygging, men før det har vi i Havresekken fått ekslusivt innpass i bygget. Torsdag 30. mai inntar vi gamle Christiania Bank i samarbeid med eieren Sparebankstiftelsen DNB.


Bli med på en sjangerfri musikalsk helaften i Norges aller første sparebank, og se hva slags fristelser som skjuler seg der inne i et av Oslos tryggeste hvelv!

Hilsen Havrebanden

NB: Vi tar kort og kontant, men desverre ikke sjekkhefte.

Skriv en kommentar

Send kommentar